Seglarskola

Passa på att lära dig segla i sommar! Föreningen Sandö Hamn arrangerar seglarskolor med optimistjolle och 2-krona. Seglarskolan vänder sig till barn och yngre tonåringar som vill lära sig segla och bekanta sig med livet till sjöss. Genom att prova på att segla jolle får ni snabbt förståelse för seglingens grunder vilket samtidigt kan vara en bra introduktion till att segla större båtar.

Läs mer om aktuella kurser 2016 och få information om tider, anmälan mm.

Föreningen SandöHamn har ett antal egna optimister. Dessa används i kursverksamheten och finns även för utlån. Föreningen har sedan några år tillbaka även två stycken 2 Kronor. Dessa hoppas vi att även äldre ungdomar i alla åldrar skall kunna segla. Vi hoppas att få återkomma med mer information om aktiviteter. Mer information om rutiner och tillgänglighet fås genom att skicka ett mail till seglarskolan@sandohamn.com.

Handbok för 2-krona.

Vill du engagera dig i seglarskolan eller bara få mer information kontakta gärna ansvarig ledare Kjell Johansson.

Anmäl dig till seglarskolan här.

Ansvarig ledare Seglarskolan

Kjell Johansson

0707-60 86 33


Aktuella seglarkurser


Nybörjarkurs Optimist Vecka 24 13/6 till 19/6 09.00 – 13.00
Nybörjarkurs Optimist Vecka 31 1/8 till 7/8 09.00 – 13.00
Fortsättningskurs optimist Vecka 24 13/6 till 19/6 13.30 – 17.30
2-Kronekurs Vecka 31 1/8 till 7/8 13.30 – 17.30

Utbildningar

Vi har träffat avtal med Sjösportskolan gällande utbildningar för säsongen 2017

Vi kommer arrangera tre olika kurser:
- SRC/VHF
- Förarintyg
- Kustskepparen

Kurserna kommer hållas i vår klubbstuga och anordnas till ett självkostnadspris.
När det gäller kostnaden så är grundavgiften baserat på att det är 10 deltagare per kurs.
Kurserna är öppna för all som är medlemmar i Sandö Hamn och även familj och vänner, det går jätte bra för alla barn och barnbarn att delta.
Har ni frågor, eller vi anmäla er, kontakt Jonas snarast på info@sandohamn.com.

Förarintyg

Förarintyget låter dig ta rodret ombord! Kursen ger dig grundläggande kunskap i navigation, sjövett och säkerhet.

I effektivt och högt tempo går vi igenom navigation, väjningsregler och säkerhet på sjön. Under båtpraktiken får du möjlighet att pröva dina nya kunskaper i verkliga situationer och mycket av det du lärt dig kommer att falla på plats.  Ett Förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Kursen avslutas med en skrivning för NFB:s Förarintyg.

Läs mer på: http://www.sjosportskolan.se/fritid/kurs/forarintyg/

Kostnad: 1000:- för kursen (vid 10 anmälda) plus 635:- för kursmaterial och 450.- för examination som betalas direkt till förhörförrättaren.

När: 4:e mars, 09:00 – 18:00 & 11:e mars, 09:00 – 12:00

Kustskepparintyg

Kustskepparintyget är inte bara ett bevis på att du är en mycket god fritidsseglare eller båtförare, utan också ett krav för dig med större fritidsbåt.

Under kursen kommer du bl.a få lära dig att navigera med hjälp av sjökort både inom och utomskärs och med hänsyn till missvisning, deviation.  Navigera efter fyrar, att göra man-överbord-manöver, använda GPS, plotter och radar samt att utföra positions- och deviationsbestämning och mycket mer. Båtpraktik ingår i kursen och förarintyg krävs för att genomför kursen.

Läs mer på: http://www.sjosportskolan.se/fritid/kurs/kustskeppare-direkt/

Kostnad: 1000:- för kursen (vid 10 anmälda) plus 895:- för kursmaterial, 400:- för båtpraktik och 450.- för examination som betalas direkt till förhörförrättaren. 

ICC (valfritt) tillkommer med 1295:-.

När: 12:e mars, 09:00 – 18:00 & 18:e mars, 09:00 – 12:00, datum för praktik bestäms senast vid kursstart.

 

SRC (VHF-intyg)

VHF-radio är en bra försäkring till havs och ett kul redskap i vardagen. Detta är en kurs för dig som gärna seglar ut på farvatten utanför mobiltäckningen.

För att få använda din VHF-radio krävs att du har det internationella SRC/VHF-certifikatet.

Kursen innehåller praktiska övningar med nöd-, il- och varningsanrop samt bokstavering. Vi går igenom trafikteknik, GMDSS/DSC och hur sjöräddning är organiserad i Sverige och utomlands.  Alla får testa att göra riktiga anrop.  Kursen följer NFB:s kursplan och avslutas med uppskrivning för certifikatet.

Läs mer på: http://www.sjosportskolan.se/fritid/kurs/vhfscr-0/

Kostnad: 500:- för kursen (vid 10 anmälda) plus kursboks, 170:- och 450:- för examination som betalas till förhörsförrättaren.

När: 19:e mars, 09:00 – 17:00

HLR Kurs

HLR HLR är en förkortning av Hjärt-LungRäddning. Hjärtstopp kan drabba vem som helst och var som helst. Det bästa du kan göra är att lära dig HLR så du är förberedd om det skulle drabba någon i din närhet. Vid ett plötsligt hjärtstopp hamnar hjärtat i ett slags elektriskt kaos. Hjärtat står och skakar och kan inte pumpa runt blodet i kroppen. Med hjälp av HLR hjälper du hjärtat att manuellt pumpa runt och syresätta blodet i kroppen. Tyvärr kan endast HLR inte alltid starta om hjärtat utan ibland behövs det en hjärtstartare eller defibrillator för att ge en elchock. Genom att ge hjärtat en elchock så hoppas man att man kan bryta kaoset i hjärtat och att chocken ska skaka om hjärtat så det hittar rätt takt igen. Varje år drabbas ca 10 000 personer av ett plötsligt hjärtstopp i Sverige.

För mer information

Emma Modin Albertsson

0708-51 89 29.Sjösäkerhetsutbildning

Genom Sandö Hamns medlemskap i VBF (Västkustens Båtförbund) har samtliga medlemmar möjligheten att delta i en sjösäkerhetsutbildning arrangerad av Sjösäkerhetsskolan Öckerö.Här finner du exempel på kursplanen för sjösäkerhetsutbildningen 2014.

För anmälan och mer information kontakta Jonas Turitz.

Sjösäkerhetsutbildningen på Öckerö är en endagsutbildning och vill du få denna utbildning kan du anmäla ditt intresse till info@sandohamn.com. Du får efter genomförd utbildning tillgodoräkna dig 8 timmars arbetsplikt.

Vi får lära oss sjukvård enligt L-ABC metoden.

  • L = flytta den skadade om personen befinner sig i ett livsfarligt läge.
  • A (airway) = se till att den skadade har fria luftvägar.
  • B (breathing) = Kolla efter puls vid sidan av struphuvudet.
  • C (cirkulation) = Vid behov ge hjärtmassage

Uppmaningen oss är att:

  • - Agera - stå inte och vänta att någon annan börjar
  • - Gör insatserna i ordningen L-ABC
  • - Krångla inte till det och larma så tidigt du kan
  • - Kom ihåg att din uppgift är att hålla den skadade vid liv till dess ambulans, sjöräddning eller helikopter kommer. Om du är tveksam fråga personalen i larmcentralen om råd.
  • - Var på den säkra sidan, begär hjälp. Läkare får friskskriva den som råkat ut för olyckan, inte du.

Vi får lära oss att släcka bränder, täta läckor, hantera nödbloss och raketer och fördelar resp nackdelar med olika typer av flytvästar/räddningsvästar och flythjälpmedel.

För mer information

Emma Modin Albertsson

0708-51 89 29.