Renoveringen
En kommitté, med Rolf Andersson som ansvarig projektledare tillsattes. Övriga medlemmar i kommittén var Thomas Carlsson, Lars G. Larsson, Dick Lundberg och Britt-Marie Petersen. Kommunantikvarie Wivi-ann Reit åtog sig att göra en arbetsbeskrivning samt att som handledare ur antikvarisk synpunkt övervaka arbetet.
Efter nära 5 år med 1000-tals ideella arbetstimmar och en kostnad av 100.000 kronor var torpet nu tidstypiskt återställt och hade återfått sin unika ugn. Denna fick sitt elddop två veckor före invigningen, då svenska eliten på tunnbrödsbakning, Karin och Vincent Nilsson från Tandsbyn i Jämtland bakade till 200 besökare och gav ugnen toppbetyg. På gårdsplanen grillade hamnens förre ordförande Rolf Kassman sotare till dragspelsmusik och stämningen var på topp. Bara ett par dagar före invigningen hade storstugan tapetserats med en tapet från 1870. Mönsternamnet var Blåklint och snarlik den, som funnits från samma tid. Kakelugnen från 1700-talet var vackert vit. En ny gammaldags vitmenad skorsten syntes från långt håll. Fattigmanslavendeln Nepeta lyste med sina blå blommor längs hela stugväggen och trädgården var vackert ansad. På ett bord stod några krus och flaskor. De var alla av holländskt ursprung och hade tagits tillvara vid dräneringen av stuggrunden. På en av flaskorna kunde man läsa: "who de K´yper nightly takes soundly sleeps and fit awakes".
Den 29 augusti 1999 hälsade Ordföranden i Sandö Hamns styrelse Olle Petersson en stor skara besökare välkomna. Dannevalen invigdes av länsantikvarie Mats Folkesson, som betecknade arbetet med att bevara Dannevalen som ett fantastiskt exempel på ett enormt engagemang. Han ansåg det som särskilt roligt att inviga något som är sprunget ur människorna sjäva som var fallet här med Dannevalen. Genom den omedelbara närheten till naturreservatet Vallda Sandö utgör Dannevalen ett historiskt objekt av riksintresse.
Kommittén, Sandö Hamns medlemmar och ledning hade räddat och åt eftervärlden sparat ett unikt och värdefullt kulturarv, som minner om de hårda villkor som från sent 1700-tal gällt för torpets invånare. Många hade kommit för att få se torpet. Nordhallands Hembygdsförening och Vallda Hembygdsgille gav genom gillets ordförande Per Andersson uttryck för sin glädje över att målet var nått och överlämnade presenter till minne av dagen. De blågula banden klipptes av Karin och Bertil Karlsson, vars föräldrar var Hulda Amalia och Janne Edvin samt av kusinen Asta Eriksson, vars mor var Huldas syster Alice Ada. Genom dem kändes anknytningen till torpets invånare nära och påtagliga. De berättar att man i Dannevalen under sina mödrars tid roade sig ofta och livfullt.
Länsstyrelsen i Hallands Län anslog 50.000 kronor som statligt bidrag för restaureringen av murstock, bakugn och skorsten. Hallands Museiförening har tillerkänt Sandö Hamn och Dannevalen diplom för god byggnadsvård.