Dannevalen
Torpet

Torpet
I över 200 år har torpet Dannevalen mött besökare till Vallda Sandö. Det uppfördes till en torpare kort tid efter att utmarken "Sannö " i storskiftet införlivades med Vallda Säteri år 1786. Ytterligare ett torp byggdes på den östra sidan av Sandö vid Låddholmsviken. Sandö var omflutet av vatten utan tillfartsväg. Med samma sträckning som den nuvarande vägen vadade och körde man med häst och vagn när det var lågvatten. På karta från laga skifte 1843 finns Dannevalen utritat med manhus och vinkelbyggda uthus, liksom det andra torpet och Sandö gård. Väg fanns fram till hamnen, även om torr landsförbindelse dröjde ända fram till förra sekelskiftet, då Säteriet och kommunen enades om en upprustning. Tre små bryggor finns angivna på kartan.
Manhuset är en s k framkammarstuga med förstuga, kök, stuga och kammare. Den gamla dörren i förstugan reglas med en kraftigt tilltagen nar. Köket har stengolv och en ursprunglig härd med gruva och ugn. Den senare är unik genom att till hälften vara byggd genom väggen för att spara utrymme inomhus. Ytterst få finns bevarade. Kakelugnen i storstugan är ursprunglig. Ladugård och fähus i vinkel inneslöt, jämte manhuset, en vindskyddad stenbelagd gård. Knappt en meter skilde ladan från manhus. Uthusen hade halmtak och var byggda av timmer. Än idag finns jordkällaren bevarad. Den delades under en tid med den andre torparen på Sandö.
Prosten S.B. Bexell, som skrivit "Hallands historia och beskrifning", anger att namnet härrör från "att danskar här blivit slagna efter en misslyckad landstigning". Wal betyder "i grunden slagen". Berget bakom torpet heter Dannevarden och kan tyda på att här tänts en i raden av kasar, som hastigt förmedlat ofredssignal, snabbare än fiendens förflyttning.
Torparna knöts genom kontrakt till två dagsverken per vecka på Säteriet under tiden 1 april till Mickelsmäss, som infaller den 29 september. Resten av året räckte ett dagsverk per vecka. Utöver detta skulle torparen bruka Säteriets nya ägor enligt noga angivna villkor. För sin egen försörjning fick han odla i viss omfattning jämte den fisk som fångades. Under senare tid tog fiske alltmer överhand och torpets egna produkter såldes till besuttna säröbor.
Historik

Dannevalen