Tack för mig
31 maj, 2017
Sandöregattan
7 augusti, 2017
Tack för mig
31 maj, 2017
Sandöregattan
7 augusti, 2017
Visa alla

Sandö hamns nye hamnkapten, Stefan Stafsing, är en man som lever för och med båtar.

Sandö hamn fick en ny hamnkapten 1 maj, eller egentligen den 1 juni, eftersom han gick parallellt med den ”gamle” Dennis Backlund under första månaden.

–  Det var nästan ett krav från min sida säger Stefan Stafsing.

Det var inte för att han kände sig osäker på hur man hanterar problemen i en hamn, utan snarare för att lära sig de rutiner och egenskaper som tillhör varje hamn.

Nej, Stefan Stafsing är en gedigen båtmänniska som i hela sitt hittillsvarande yrkesliv sysslat med båtar i olika former. De senaste åren kommer han från varvsarbete på Jensen & Englund, på Svinholmen, alldeles innanför Kungsbackafjorden, och nu senast var han på varvet och hamnen i Kullavik.

– Jag har jobbat med en hel del olika branscher, säger den nye hamnkaptenen. När jag tänker efter så måste jag vara hundrafemtio, säger Stefan med ett skratt.

Men det har i de flesta sammanhang handlat om båtar, och yrkesmässigt är han utbildad till båtmekaniker vilket handlar om både motorer och riggar, och för övrigt allt annat som hör till en båt.

Sin egen båt har han numer i Sandö Hamn, men han har inte tidigare legat i hamnen även om han varit där många gånger i samband med exempelvis reparationsjobb, eller en tur med egen båt.

Stefan bor numer Åsa, men han föddes i Malevik, och om man ser hans efternamn förstår man att han har djupa halländska rötter eftersom släkten kommer från Stafsinge, nordost om Falkenberg.

– Det är roligt med den här hamnen, för det känns som om medlemmarna verkligen är intresserade av båtar. Alla är trevliga och goa.

Han har också stiftat bekantskap med den grupp av mogna herrar som nästan varje dag träffas i hamnen och som den tidigare hamnkaptenen hade så mycket nytta av.

– Dom är helt underbara och dom kan ju hamnen utan och innan.

Den nye hamnkaptenen är imponerad av hur hamnen har utvecklats och skötts, och han konstaterar att hans uppgift i första hand blir skötsel och förbättringar. Hur bra det än är, finns det alltid saker som kan bli bättre.

– Jag har en del idéer och kommer väl på mer, vad tiden lider.

En åtgärd som redan vidtagits föranleddes av att det nyligen stals diesel i hamnens tank. Stölden är polisanmäld och under utredning, men Stefan har nu full koll på hur mycket diesel som går åt och endast han själv har nyckel.

Hamnens dieseltank är endast till för hamnens fordon. Det är många år sedan hamnen sålde diesel till medlemmarna.

Närmast på programmet står iordningställandet av platsen vid den nya brygga 9 och 10. Men det finns alltid mycket att syssla med för den som skall sköta en hamn.

– Det saknas inte arbete, och det blir lätt att man jobbar mer än jag måste, men jag tar inte ut någon övertid. Det är ju roligt på jobbet.

Och i år blir första året på länge som han kan ta ut fyra veckors semester på sommaren.

På ledigheterna ägnar han sig åt sitt stora intresse. Båtar.

Gert Malmberg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.