Nybyggnad i hamnen
4 februari, 2017
Sjösättningshelgerna 2017
27 februari, 2017
Visa alla

Skeppsmask förstör akterstolpar

Anledningen till att man inte hittar några skepp som Vasa och Kronan på västkusten är den så kallade skeppsmasken som inte trivs i det söta Östersjö-vattnet. Här på västkusten och i de salta världshaven har dock skeppsmasken varit en ständig plåga, som bekämpas båtägare i tusentals år. På bilden ovan ser ni t ex hur de stolpar som dragits upp i ekhamnen ser ut – nästan fullständigt uppätna. Det vill säga; Även i Sandö Hamn knaprar skeppsmasken i sig det virke den kommer åt.

I gamla tider skyddade man båtbottnar med blyplattor och senare med koppar plus att virket tjärades nedanför vattenlinjen. Men något heltäckande skydd finns ännu inte.

Här följer lite Wikipedia-kunskap:
Skeppsmasken är egentligen inte en mask även om den ser ut som en. Det är en mussla som förekommer i en mängd arter. I sitt förste stadie lever den pelagiskt, d v s fritt flytande i vattnet, men som larv fäster den sig vid lämpligt virke.
Då har musslan utvecklat två små skal vid huvudet och med dessa borrar den sig in i träet. Till en början blir det millimeterstora hål, men när masken (musslan) blir vuxen kan det handla om centimeter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.