Nybyggnad i hamnen
4 februari, 2017
Sjösättningshelgerna 2017
27 februari, 2017
Nybyggnad i hamnen
4 februari, 2017
Sjösättningshelgerna 2017
27 februari, 2017

Anledningen till att man inte hittar några skepp som Vasa och Kronan på västkusten är den så kallade skeppsmasken som inte trivs i det söta Östersjö-vattnet. Här på västkusten och i de salta världshaven har dock skeppsmasken varit en ständig plåga, som bekämpas båtägare i tusentals år. På bilden ovan ser ni t ex hur de stolpar som dragits upp i ekhamnen ser ut – nästan fullständigt uppätna. Det vill säga; Även i Sandö Hamn knaprar skeppsmasken i sig det virke den kommer åt.

I gamla tider skyddade man båtbottnar med blyplattor och senare med koppar plus att virket tjärades nedanför vattenlinjen. Men något heltäckande skydd finns ännu inte.

Här följer lite Wikipedia-kunskap:
Skeppsmasken är egentligen inte en mask även om den ser ut som en. Det är en mussla som förekommer i en mängd arter. I sitt förste stadie lever den pelagiskt, d v s fritt flytande i vattnet, men som larv fäster den sig vid lämpligt virke.
Då har musslan utvecklat två små skal vid huvudet och med dessa borrar den sig in i träet. Till en början blir det millimeterstora hål, men när masken (musslan) blir vuxen kan det handla om centimeter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.