Höstbrev 2016
11 december, 2016
Vaktinstruktion 2017
16 december, 2016
Höstbrev 2016
11 december, 2016
Vaktinstruktion 2017
16 december, 2016
Visa alla

Vakthållning

En viktig fråga som sysselsatt hamnens styrelse under ganska lång tid är: Hur skall vi få vakthållningen att fungera bättre?

Vaktlistorna görs upp av hamnkaptenen Dennis Backlund i perioder på åtta månader. Under den senaste  perioden med omkring 550 vaktnätter, var det femtio missar.

Det är naturligtvis ett facit som är oacceptabelt, och mycket huvudbry har ägnats åt hur man skall komma åt problemet. En del beslut har redan fattats. Bland annat skall de pågående vakterna inte bara ringa morgondagens vakt, utan också ringa vakterna en vecka fram i tiden.
– Det är en åtgärd som vi redan kan se har gett resultat, säger Dennis Backlund. På det sättet eliminerar vi åtminstone risken att folk glömmer sina vakter.

En del andra beslut har också fattats av styrelsen. Om någon missar sin vakt – och hamnen är därmed utan vakt på natten eftersom ingen skall gå ensam – kommer vederbörande att få ett brev från hamnen som skall uppfattas som en varning. Blir det en miss även vid nästa tillfälle kan det bli fråga om uteslutning. Det är dock ett beslut som föreläggs årsmötet. Det kan finnas förmildrade orsaker.
– Redan idag sätter jag upp den som missat sin vakt på ett nytt datum, säger Dennis Backlund, och det brukar alltid accepteras.

Det är inte hamnkaptenens uppfattning att vaktmissarna beror på smitning. Medlemmarna är i grunden medvetna om att vakthållningen är viktig funktion. Det gäller inte bara att hålla koll på eventuella tjuvar, utan också att bevaka följderna av kraftiga stormar för att inte tala om den brandrisk som finns i de flesta hamnar.

I flera andra hamnar på Västkusten har man ett bötessystem. Så till exempel hos vår granne Lerkil. Där kostar en utebliven vakt 1000 kr. En av medlemmarna gick så lång att han stämde båtklubben som han menade inte hade rätt att ta ut en sådan bot. Dock vann hamnen den rättsliga prövningen.

Bötessystemet har även diskuterats i Sandös styrelse. Men slutsatsen blev att det inte på så sätt skall vara möjligt att köpa sig fri. Det finns andra sätt att lösa problemet om man plötsligt skulle vara förhindrad att gå sin vakt. Dennis listar tre alternativ:

1/ Ringa runt på vaktlistan och försöka byta sin dag.

2/ Skaffa en godkänd ersättare. Det finns pensionärer och studerande som för en viss ersättning tar vakten. Dock är det inte någon tjänst som hamnen förmedlar, och den inhoppande vakten skall också ha fått en viss information om vad vakthållningen innebär.

3/ Engagera en professionell vakt från Securitas. Då blir det en kostnad på uppemot 4 000 kr.

Det finns ytterligare åtgärder som styrelsen hoppas skall skärpa vakthållningen. Bland annat skall vakterna med sin nyckelbricka både checka in och ut. En annan förhoppning är att åtminstone en vakt skall befinna sig i tornet varifrån man har en god överblick på hamnen. Därför skall TV:n i klubbstugan flyttas dit.

En av sofforna i klubbhuset är borttagen vilket skall hindra båda vakterna att sova samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.